Haas­teet ovat voi­tet­ta­vik­si

Vasemmiston puoluevaltuusto äänesti toivomallani tuloksella. Poliittisen puolueen tehtävä on vaikuttaa, olla siellä missä asiat päätetään. Vastuunpakoilu ei tuo leipää kenenkään suuhun.

Yksistään työttömien etu, kalkkiviivoilla olevat päivärahan suojaosuus, työssäoloehdon lyhentäminen ja muut vaativat meitä olemaan vahtimassa, että ne myös toteutuvat eikä niitä torpata kuten ilman meitä voisi tapahtua.

Sain kutsun Vasemmiston talous- ja työllisyyspoliittisen työryhmän jäseneksi. Sielläkin on nyt aivan eri asia toimia kun tietää, että esityksiämme voidaan ihan oikeasti yrittää toteuttaa emmekä tuota vain pölyttyvää paperia.

Vaikka perjantaina julkistetussa rakennepaketissa on kipeitä asioita, niin vasemmiston mukanaolo näkyy linjauksissa.

Kun kaikkialla Euroopassa on leikattu perusturvaa, eläkkeitä ja sosiaalietuuksia niin Suomessa sen olennaisiin osiin ei ole koskettu vaan jopa korotettu. Nytkin kun lasten päivähoitomaksuja korotetaan, niin hyvätuloisilta. Tekisikö kokoomusjohtoinen hallitus näin ilman vasemmistoa?

Rakennepaketti helpottaa kuntia, paikkaa taloutta ja auttaa säilyttämään Suomen luottoluokituksen parhaana, mikä vaikuttaa valtion velkoihin ja korkomenoihin. Mutta on siellä ikäviäkin asioita ja miten ne miljardien säästölistalla välttäisi.

Miten riittää työttömän yksinhuoltajaäidin päivä. Jos työ on otettava vastaan yli 80 kilometrin päästä, mikäli töihin pääsee joukkoliikenteellä 1,5 tunnissa. Siis 8 tuntia töitä, 3 tuntia työmatkoja, lasten vienti ja haku päivähoidosta, kauppa-asiat ja kodinhoito, vähiin jää yöunet ja lasten kanssa oleminen.

Monelle ukaasi tökkää jo joukkoliikenteen puuttumiseen, mutta on silti kohtuuton.

Uutisoitiin vanhusten ja lasten maksavan rakennepaketin.

Vanhuspalveluissa ratkaisevaa on hoitavien ja auttavien käsien määrä, ei laitosten seinät. Ja näitä käsipareja ei vähennetä vaan lisätään. Laitospaikan saa kun kotona ei avun turvinkaan enää pärjää.

Lapsilta ei leikata ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanne paranee oppivelvollisuusiän nostolla, joka ehkä tuo lukion tai ammattiopin aloittavilla ilmaiset koulukirjat.

Suomessa on noin 400 lukiota, joissa on tyhjänä tuhansia oppilaspaikkoja. Ei tällaiseen tuhlaukseen ole kenelläkään loputtomiin varaa, eikä siihenkään, että nuoria koulutetaan ammatteihin, joissa ei ole töitä.

Ikäluokkien pienentymisen takia väistämätön oppilaitoskarsinta pitää tehdä järkevästi niin, että opiskelupaikan saavutettavuus säilyy eikä opetuksen laadusta tingitä.

Nuorissa on tulevaisuus ja heidän puolestaan pitää tehdä töitä joka päivä.

Otan budjetin kaupunginhallitusvaiheesta omaan piikkiini sen, että Kajaanin nuorisotoimen henkilöstö säilyy. Esityksenä oli, että vuonna 2015 ei eläköityvän tilalle palkata uutta työntekijää, vaikka jo nyt yhdenkin sairasloman sattuessa on jouduttu sulkemaan joku nuorisotiloista.

Jos tuota palkkausta ei tehtäisi niin alkavat taas puheet nuorisotilojen sulkemisista.

Sari Kyllönen

Kirjoittaja on toimistosihteeri, Kajaanin kaupunginhallituksen jäsen ja Vasemmistoliiton Kajaanin kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Kansan Tahdossa to 4.12.2013.