Kainuun Vasemmisto: Terveysyhtiöistä yleishyödyllisiä osakeyhtiöitä

Kainuun Vasemmisto ei hyväksy hallituksen suunnitelmia julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen osakeyhtiöittämisestä.

-Yhtiöittäminen tekee julkisista palveluista vapaan pelikentän kansainväliselle, veroja kiertävälle terveysbisnekselle, johtaa asiakasmaksujen nousuun ja vie vähäisenkin paikallisen päätösvallan kansalaisten ulottumattomiin, todettiin piirikokouksessa Suomussalmella.

Mikäli hallitus ajaa härkäpäisesti terveyspalvelujen osakeyhtiöittämisen läpi, on Kainuun Vasemmiston mielestä uusia terveysyhtiöitä koskeva laki säädettävä kuten ammattikorkeakouluja koskeva laki.

Näin terveysyhtiöt olisivat ns. yleishyödyllisiä osakeyhtiöitä, joiden lähtökohtana on, etteivät ne ole liikevoittoa tuottavia eivätkä ne voi jakaa osinkoja. Lisäksi yhtiöitä koskisi julkisuuslainsäädäntö eikä niiden päätöksentekoa voi kätkeä osakeyhtiön sisäiseksi.

Vasemmiston piirikokouksessa pidettiin ihmeellisenä, että hallitus ei ole yhtiöittämislinjauksessaan huomioinut esimerkiksi Kainuun käytännön kokemuksia.

-Kainuun sote on palauttanut jo kertaalleen ulkoistettuja toimintoja kuten Kuhmon terveysaseman omakseen ja saanut aikaan näin palvelujen parannusta ja säästöjä, kokouksessa huomautettiin.

Lisätiedot:
Kainuun Vasemmiston puheenjohtaja Jouko Korhonen
0400200733